[mtitle]Informatii utile[/mtitle]

Diapedis Medical
Str. Traian 234, etaj 2
Sector 2, Bucuresti

[mtitle]Telefoane[/mtitle]

021 252 50 68 informatii si programari 

0787 297 663

[mtitle]Mijloace de transport[/mtitle]

Autobuz: 69,85,135 (Statia Foisorul de Foc), 79,86,133,135 (Statia Calea Mosilor, Statia Foisorul de Foc), 66,N108, N113 (Statia Mihai Eminescu)
Tramvai: 21 (statia Mihai Eminescu), 14 (statia Foisorul de Foc)
Metrou: Statia Obor

Viziunea noastra

[huge_title fontsize="24" color="#595959" class="subtitle"] De ce o clinica si o echipa multidisciplinara in managementul piciorului diabetic? [/huge_title]

S-a demonstrat ca succesul tratamentului piciorului diabetic este atins în acest concept de "clinică pentru picior diabetic", care ar trebui să ofere o ingrijire podiatrica specializata, o monitorizare preventiva intensiva, periodica si o interventie prompta și adecvata atunci cand, in ciuda tuturor masurilor luate, aceasta ulceratie apare si se complica cu infectia.

Directiile de activitate ale unei astfel de clinici pentru picior diabetic sunt urmatoarele: ​​să ofere cea mai bună îngrijire multidisciplinară pentru pacienții diabetici, care au ajuns in stadiul complicatiilor, avand probleme de picior, asociate sau nu celorlate complicatii vasculare si neurologice; să investigheze cauza aparitiei acestor probleme si să cerceteze eficacitatea celor mai noi terapii. Scopul final al managementului piciorului diabetic este acela de a preveni aparitia ulceratiei și, în ultimă instanță, scăderea numărului de amputații.

Din pacate, conceptul de “picior diabetic” este extrem de divers, cuprinde patologii dermatologice, neurologice, vasculare, infectioase, ortopedice; multe dintre modificarile care apar in evolutia piciorului diabetic sunt intricate, necesitamd consultul mai multor specialisti. Din aceste motive, cea mai bună abordare pentru pacienți o reprezinta consultul de catre o echipă multidisciplinară în care fiecare specialist joacă un rol caracteristic și distinctiv. Este statistic demonstrat ca managementul cu succes al piciorului diabetic este strans corelat de acest concept de "clinica pentru picior diabetic", care ar trebui să ofere o supraveghere strictă si un diagnostic precoce al acestei complicatii, o educatie permanenta a pacientului si familiei acestuia, o monitorizare personalizata ce consta dintr-o ingrijire podiatrica specializata, profilactica, un tratament prompt și adecvat al infecției piciorului și, pentru a fi complet, un serviciu de încălțăminte dedicat particularitatilor aecstor pacienti.. Pentru a oferi cel mai bun serviciu de picior, este esențial să existe o legătură strânsă între diabetolog, podiatru, asistent medical, chirurg alaturi de celelalte specialitati implicate in ingrijirea bolnavului cu diabet – neurolog, oftalmolog, infectionist, chirug vascular, radioog interventionist. Fiecare specialist din echipa are mai multe roluri importante, de obicei distincte dar interconectate in cadrul managemntului multidisciplinar.

Există câteva strategii principale care stau la baza activitatii unei clinici de picior diabetic. In enuntarea lor se subliniaza si rolul specific al fiecarui specialist din echipa:

1. Diagnosticarea corectă a leziunilor piciorului prin evaluarea clinica, constând din istoricul medical si anameneza); examinarea clinică generala urmata de o examinare structurată a picioarelor. (diabetiolog, chirurg)

2. Tratamentul rapid și adecvat al leziunii / leziunilor, printr-o abordare complexa de catre medicul diabetolog, chirurg, podiatru, asistenta de educatie.

3. Supravegherea periodica, stricta a leziunilor cu posibilitatea unui serviciu de urgență daca evolutia nu este bună sau daca apare o nouă leziune. (diabetolog, chirurg, asistenta de ingrijire a plagilor)

4. Educatia în ceea ce priveste îngrijirea piciorului și ingrijirea podiatrica de rutină pentru a preveni reapariția ulceratiei la pacientul “vindecat” sau la cei cu risc crescut de a dezvolta orice fel de problemă a picioarelor. (podiatru, asistenta de educatie, diabetolog).

 

SUS