[mtitle]Informatii utile[/mtitle]

Diapedis Medical
Str. Traian 234, etaj 2
Sector 2, Bucuresti

[mtitle]Telefoane[/mtitle]

021 252 50 68 informatii si programari 

0787 297 663

[mtitle]Mijloace de transport[/mtitle]

Autobuz: 69,85,135 (Statia Foisorul de Foc), 79,86,133,135 (Statia Calea Mosilor, Statia Foisorul de Foc), 66,N108, N113 (Statia Mihai Eminescu)
Tramvai: 21 (statia Mihai Eminescu), 14 (statia Foisorul de Foc)
Metrou: Statia Obor

Neuropatia diabetica

Neuropatia diabetica este cea mai frecventa, mai precoce si mai comuna complicatie a diabetului zaharat, afectand pana la 50% din pacientii cu diabet zaharat de tip 2. In neuropatia diabetica sunt afectate atat fibrele nervoase somatice, fie ele motorii sau sensitive, cat si cele vegetative. Cea mai frecventa forma de manifestare a neuropatiei diabética este polineuropatia periferica sensitivo-motorie, care reprezinta 90% din total neuropatiilor la pacientii cu diabet zaharat si totodata factorul determinant al ulceratiilor plantare.

Neuropatia senzitiva presupune dispariţia sau diminuarea sensibilităţii algice (iniţial vibratorie, apoi dureroasă şi în final anestezie completă făcând piciorul vulnerabil la orice agresiune) iar din punct de vedere simptomatic pacientul poate resimti parestezii, dureri cu caracter de arsură, disestezii (atingeri dureroase insuportabile), anestezie, crampe nocturne, nesiguranţă în mers. Neuropatia motorie conduce catre: atrofia muşchilor interosoşi şi lumbricali ce duce la modificarea raportului între musculatura flexoare şi cea extensoare, deformarea picioarelor (hiperexcavat), a degetelor (în ciocan, haluce valg), apariţia punctelor de presiune exagerată, cheiroartropatia cu tulburări de biomecanică a mersului. In neuropatia autonoma vorbim despre: scăderea secreţiei sudorale până la anhidroză distală; deschiderea shunt-urilor arterio-venoase; modificări ale vasomotricităţii locale; medioscleroza Monckeberg; evolutie catre osteoartropatia neuropata Charcot.

Este bine sa nu uitam faptul ca simptomele apar numai la jumatate dintre pacienti, dar absenta lor nu trebuie sa excluda existenta neuropatiei si implicit riscul de aparitie al ulceratiilor la nivelul picioarelor.

SUS